Kijk, van inbouwspots hebben we allemaal wel eens gehoord. We hebben ze ook allemaal al wel eens gezien. Deze spots plaats je door een groot gat te boren in je (verlaagde) plafond en ze geven een fel werklicht. Opbouwspots zijn echter minder bekend. Voor deze spots hoef je geen grote gaten te boren terwijl ze hetzelfde soort licht geven. Nog een voordeel van opbouwspots is dat ze een mooi armatuur hebben dat je kunt afstemmen op de rest van je inrichting. Je kunt deze spots op dezelfde manier gebruiken als de bekendere inbouwspots. Ze zijn alleen gemakkelijker te plaatsen.

Opbouwspots in huis

Bij spotjes denk ook jij waarschijnlijk direct aan het uitlichten van winkels en etalages. De tijd dat spotjes in huis heel hip waren lijkt al ver achter ons te liggen. Maar met opbouwspots is de spot weer helemaal terug! Je kunt deze spots bijvoorbeeld heel goed gebruiken om goed werklicht boven je aanrecht te maken. Of om goed licht in je badkamer te krijgen. Door de ledlampen die je gebruikt zal je altijd helder, fel licht hebben op de plekken waar je dat nodig hebt.

Natafelen onder de schijnwerpers?

Dat is natuurlijk niet heel erg gezellig. Daarom bestaan er tegenwoordig ook dimbare opbouwspots. Je kunt dan tijdens het koken het licht flink fel zetten en tijdens het eten en natafelen een standje (of twee) minder. Zo zie je dat ook deze opbouwspots meerdere functies hebben. Gewoon in één simpele lamp. Hou er wel rekening mee dat niet iedere lamp dimbaar is. Kijk hiervoor goed in de productbeschrijving op de website of op de verpakking van je aankoop. Je komt dan niet voor (nare) verrassingen te staan. Het dimmen gebeurt met één druk op de knop. Er zijn zelfs dimmers beschikbaar die je via een app op je telefoon kunt bedienen. Gemak dient de mens!

Opbouwspots op je werk?

Om je werkplek goed uit te lichten is het verstandig om goed te bepalen hoeveel licht je nodig hebt. Wanneer je voldoende hebt aan licht dat je niet hoeft te verplaatsen, zijn opbouwspots de oplossing. Je kunt deze eventueel nog aanvullen met een mooie bureaulamp en je bent klaar om aan het werk te gaan. Wanneer je toch op een gegeven moment je bureau wilt of moet verplaatsen, kun je de opbouwspots redelijk gemakkelijk meenemen. Je hebt immers geen grote gaten in het plafond hoeven boren. Ideaal!