We zitten in een tijd van forse economische groei wat voor veel bedrijven mooie kansen teweeg brengt. Veel bedrijven gaan vol voor het benutten van deze kansen. Hier schuilt wel een gevaar in, want in groeien schuilen ook de nodige risico’s. Want je debiteurenportefeuille zal ook groeien. Dit betekent dat je je debiteurenbeheer goed op de rit zal moeten hebben om de risico’s in bedwang te houden. Zo zorg je namelijk dat je groei niet teveel cash gaat opslokken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je liquiditeitsproblemen krijgt en je dus je rekeningen niet meer kunt betalen. Lees in dit blog meer over hoe je je debiteurenbeheer inricht in je onderneming.

Het inrichten van je debiteurenbeheer

De eerste stap is om goede facturatie software tot je beschikking te hebben. Hiermee sla je een grote efficiency slag. Als je dit goed hebt ingericht gaat het factureren lekker soepel, maar heb je ook een middel om te monitoren welke facturen wel en welke facturen niet betaald zijn. Door dit goed in beeld te hebben kan je makkelijk opvolgen als een betalingstermijn wordt overschreden. Met goede software kan er namelijk met één druk op de knop een herinneringsfactuur uit. Deze strakke opvolging is belangrijk voor je debiteurenbeheer en zal er voor zorgen dat klanten meer dwang voelen om je factuur tijdig te betalen. Wat ook een belangrijk aspect is dat het debiteurenbeheer een duidelijke plek heeft binnen je onderneming. Het is dan duidelijk wie er verantwoordelijk voor is. Zorg er ook voor dat het proces duidelijk is uitgeschreven. Dus wanneer factureren? Welke betalingstermijn wordt er op de factuur verstuurd? Hoe snel na het overschrijden van de betalingstermijn gaan we een herinnering sturen? En op welk moment nemen we contact op met de klant die nog niet betaald heeft? Dit is vaak een effectieve manier om je factuur betaald te krijgen.

Waarom debiteurenbeheer belangrijk is

Het debiteurenbeheer is vaak een onderschatte activiteit binnen je bedrijf. Toch kan het heel belangrijk zijn om de ambities binnen je bedrijf te realiseren. Het zorgt er namelijk voor dat de omloopsnelheid van je debiteuren verkort. Dat betekent weer dat je de cash die in je debiteuren vastzit eerder op de rekening komt. Daarmee heb je dus middelen om ambities die je met je bedrijf hebt te financieren. Hiermee kan je dus met debiteurenbeheer groei realiseren en de continuïteit van je bedrijf veilig stellen. Genoeg redenen dus om het een prominente plek binnen je bedrijf te geven.