Wanneer de eerste herfstkleuren op de bladeren verschijnen betekent dit helaas dat de zomer voorbij is en de herfstperiode van start gaat. Misschien is dit wel het teken dat het tijd is om je tuin een grote opruimbeurt te geven. Zo is je tuin bij de eerste zonnestralen in het voorjaar weer helemaal klaar voor het nieuwe seizoen! In dit artikel lees je hoe je de tuin aan kunt pakken in de herfst.

Snoeien

Het najaar is een belangrijke snoeiperiode. Het snoeien zorgt ervoor dat de beplanting niet alleen in de gewenste vorm blijft, maar ook dat het groen gezond blijft en weer klaar is om te bloeien in het voorjaar. Daarnaast komt er veel meer licht in je tuin door het snoeien en kun je dus weer lekker van het uitzicht genieten.

Moestuin

De herfst in de perfecte tijd om te oogsten en te zaaien in de moestuin. Je kunt in deze periode dus nog veel genieten van je eigen courgettes, sla, tomaten of andere groentes. Ook fruitbomen zijn klaar om geoogst te worden in de herfst. Naast het oogsten is het in de herfst ook de ideale tijd om spinazie, sla en radijs te zaaien.

Vegen

In de herfst vallen natuurlijk alle bladeren van de bomen en deze kunnen in je tuin terecht komen. Je kunt ervoor kiezen om de bladeren te verwijderen met een bezem, maar dit kost wel veel tijd. Een snellere manier om dit te doen in door middel van een veegmachine. Een veegmachine is geschikt om grote terreinen schoon te maken. Dit maakt de veegmachine ook geschikt om groene aanslag op tegels te verwijderen. De roterende bezem voorop pakt het afval op en werpt dit in de bak van de machine. Naast bladeren is de veegmachine ook ideaal om maaisel, dennennaalden, bessen, zand en soms zelfs ook sneeuw op te ruimen. Veegmachines zijn verkrijgbaar bij onder andereĀ De Boer Drachten.

Tuingereedschap onderhouden

In deze periode hoef je het gras minder vaak te maaien, dus dit is het moment om de messen van de grasmaaier te laten slijpen. Dit verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat de grasmaaier in het voorjaar weer helemaal klaar is voor gebruik. Het is ook verstandig om, nadat je deze hebt gebruikt, je snoeischaar te laten slijpen. Verder is het belangrijk om al het tuingereedschap naar binnen te halen zodat dit beschermt blijft tegen een eventuele storm of bevriezing. Heb je een robotmaaier? Vergeet dan vooral deze ook niet naar binnen te brengen.