Als ik dan een keer op reis ga, dan wil ik het wel goed en verstandig aanpakken. Want ik ben heus heel spontaan, maar het moet wel geregeld zijn allemaal. Ik wil dus goed voorbereid in het vliegtuig stappen. Ga ik op stedentrip, dan weet ik dat alles goed geregeld is. Ga ik op wandelvakantie of safari, dan zal ik zelf voor veel dingen moeten zorgen. In mijn rugzak mogen dan bepaalde zaken echt niet ontbreken. Denk dan aan kleine flesjes shampoo, een rolletje toiletpapier, instant koffie en natuurlijk een klamboe. Want er is weinig zo irritant als het gezoem van muggen en de jeuk van de prikken. Daarbij kunnen deze beestjes in sommige landen ook nog best gevaarlijk zijn!
Klamboe

Goed voorbereid op reis

Ruim voor je naar een ver buitenland gaat reizen is het belangrijk om te informeren bij je huisarts of andere instellingen of je vaccinaties nodig hebt. Er zijn zelfs landen waar je niet in komt als je je inentingen niet hebt gehaald. Het kan zijn dat je bepaalde prikken al een half jaar van te voren moet halen. Regel dat dus op tijd. In sommige gevallen, bij een bepaald medicijngebruik, mag je geen injecties met levende virussen hebben. Dit kan je reisplannen flink in de war schoppen. Vraag dit soort dingen na voor je de reis gaat boeken!

Inpakken en doorpakken

Als je je prikken en je visa hebt geregeld, dan kun je gaan bedenken wat je allemaal mee wilt nemen op vakantie. Zeker wanneer je met je rugzak op pad gaat, is het belangrijk dat je daar heel goed over nadenkt. Je moet dan het hele gewicht continu met je meezeulen. Geloof mij maar dat je dan liever een keer tussendoor een wasje doet dan een complete stapel kleding (die je toch niet gaat dragen) mee te nemen.

Handigheidjes voor onderweg

Als je goed kijkt op, bijvoorbeeld, bovenstaande website, dan zie je dat er veel handige oplossingen zijn voor problemen waar je nog niet over had nagedacht. Zoals waterdichte zakjes die je kunt gebruiken om je paspoort, je visa en je camera of mobiel in op te ruimen. Maar ook opvouwbare flesjes voor shampoo en douchefris. Is het flesje leeg? Dan kun je het weer plat opvouwen. Ook speciale boxjes waar je opladers en je andere snoeren in opgeruimd kunnen worden zijn heel handig. Je snoeren raken niet in de knoop en beschadigen niet wanneer je ze uit je rugtas probeert te halen.