We zijn allemaal bezig met oplossingen om de afvalberg kleiner te laten worden, de oceanen vrij van plastic en de lucht een stuk frisser. Zo zijn we in Nederland al vele jaren bezig met het gescheiden inzamelen van restafval, GFT-afval en oud papier. Ook gaan flessen al sinds jaar en dag in de glasbak. Maar er kan nog meer gedaan worden. Wat denk je van al dat plastic dat overal rondzwerft? Door dit plastic apart in te zamelen kunnen er nieuwe plastic voorwerpen en verpakkingen gemaakt worden. Dat is een win-win-situatie. Want al dat plastic komt niet meer in het milieu terecht én er hoeven geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden om nieuw plastic te maken. Het huren van een pmd container draagt hier aan bij.

Wat is een pmd container?

Een pmd container is een gewone rolcontainer maar dan, over het algemeen, met een oranje deksel. In deze container wordt onder andere plastic verpakkingsmateriaal verzameld. Pmd staat voor Plastic, Metaalverpakkingen (blik) en Drankverpakkingen. Al deze zaken kun je dus, bij elkaar, in de pmd container doen. Denk er dan wel om dat het echt gaat om plastic verpakkingsmateriaal. Geen kapotte tuinstoelen en ander hard plastic. Ook op het gebied van blik zijn er restricties: je kunt hier drankblikjes in kwijt, maar geen verfblikken. Deze laatsten breng je naar de milieustraat.

Gescheiden inzamelen loont

Want door je afval goed te scheiden, kun je ervoor zorgen dat er minder afval op de afvalstort terechtkomt. In veel gemeentes wordt gebruik gemaakt van de afvalverbranding. Je kunt je voorstellen dat het heel slecht is voor het milieu als al dat plastic verbrandt wordt. Door het afval goed te scheiden, of je dat nu thuis doet, op je werk of op school, werk je mee aan een beter milieu. En, hoe gek het ook klinkt, het is ook beter voor je portemonnee. Er hoeven geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden voor jouw gebruiksvoorwerpen. En dat scheelt natuurlijk enorm.

Zelf een container huren

Als particulier krijg je een pmd container bij het huis of een sleutel van de ondergrondse pmd container op de buurt. Maar als ondernemer zul je zelf je afvalinzameling moeten regelen. Door goed te bepalen hoeveel afval je van iedere soort verwacht, kun je precies de juiste maat containers huren. Deze worden volgens een afgesproken schema, iedere week, twee weken of maand geleegd. Je hebt dan niet eindeloos lang vuilnis in je magazijn staan, het wordt keurig ingezameld en afgevoerd. En natuurlijk op de juiste manier verwerkt.