Je gaat op stap met vrienden, je hebt dat leuke jurkje aan en dat mooie nieuwe paar Gabor schoenen. Je bent er helemaal klaar voor, terwijl je eigenlijk helemaal niet van stappen houdt… Het is eigenlijk helemaal niets voor jou, zo laat nog de deur uit. En dan nog later weer thuis, terwijl je liever gewoon op de bank ligt te knuffelen met jouw kat. Maar je doet het voor je vrienden. Want die hebben er wel zin in, en ze vinden het ook leuk als jij meegaat. Maar ja, als je ze alleen maar ziet tijdens activiteiten die jij niet leuk vindt is dat toch ook zonde.

Er is veel meer dan één keuze

Op stap gaan is heus niet de enige activiteit die je met vrienden kunt doen, maar dat wist je natuurlijk allang al. Het probleem is ook niet dat er niets anders te doen is, maar dat je geen idee hebt wat je anders voor moet stellen om te doen. Er zijn genoeg opties, alleen als iemand jou vraagt om er eens een paar op te noemen, tja, dan weet je het eventjes niet meer.
Gabor schoenen

Bespreek het dan samen

Als jullie toch allemaal samen zijn om te stappen, dan kun je net zo goed een gesprek aangaan. Noem allemaal eens iets op wat jullie wel leuk vinden. En dan bedoel ik niet één ding per persoon, maar gewoon zo veel als dat je kunt bedenken. Zo kunnen jullie samen bespreken wat jullie allemaal leuk vinden om te doen. En dan kun jij ’s avonds gewoon weer lekker op de bank liggen met jouw kat. Er zijn heus wel dingen die jullie verder nog gemeen hebben, anders zouden jullie toch ook geen vrienden zijn? Leg het eens op tafel en zie wat eruit komt. Misschien hebben jouw vrienden wel allemaal leuke ideeën waar je zelf nog nooit over hebt nagedacht.

Houd het niet voor je

Als jij iedere keer gewoon lekker met tegenzin meegaat als jouw vrienden je weer eens uitnodigen om op stap te gaan, dan gaan ze natuurlijk ook denken dat jij het ook gewoon leuk vindt om te gaan stappen. En dan blijf je in die cirkel zitten. Stel dus eens wat anders voor, maak het bespreekbaar, zeg dat stappen echt niet jouw ding is. Dat je veel liever een keer afspreekt om bijvoorbeeld met z’n allen eens wat te gaan eten. Het zal echt geen probleem zijn om dit op te noemen, maar als het niet opnoemt komt er ook niets van.