Laatst vroeg ik me af hoe ik het beste kon omgaan met mijn data. Ik heb veel verschillende harde schijven zodat ik de zaken een beetje uit elkaar kan houden. Zo heb ik er bijvoorbeeld een voor mijn administratie en weer een andere voor mijn foto’s. Op die manier houd ik de zaken overzichtelijk voor mijzelf. Het voordeel is dus dat het overzichtelijk is. Het nadeel is dat ik elke keer een andere harde schijf moet aansluiten op mijn computer omdat er niet genoeg poorten zijn om alles tegelijk aan te sluiten. Nu ben ik op zoek gegaan naar een oplossing voor dit probleem.

Oplossing

Mijn gedachte was dat als ik dit op deze manier deed, er vast ook andere mensen zijn die het op deze manier doen. Er zouden dus ook waarschijnlijk wel andere moeten zijn. Uiteindelijk kwam ik uit bij NAS. Nas staat voor Network Attached Storage. Het is een thuisserver. Je kunt er meerdere harde schijven op aansluiten en hebt dus snel alle data die je wilt binnen bereik. Een aanrader is de Netgear Nas

Hoe werkt het?

Voor mij is het ook nog niet helemaal helder maar ik zal opschrijven wat ik er zelf van begrijp. Je hebt dus je eigen thuisserver met een netwerk. Hierdoor kan jij zelf en de mensen die daarvoor gemachtigd zijn bij de bestanden komen met een geautoriseerd apparaat. Dit houdt dus in dat er ook een soort van cloudsysteem van toepassing is. Op deze manier heb je dus je eigen cloud gemaakt en kan je ook als je niet thuis bent toch bij al je bestanden. Je maakt dus je eigen vertrouwde netwerk en je bent zelf (samen met de gemachtigden) de enige die bij de bestanden kan komen.
Hoewel de NAS al wat langer op de markt blijkt te zijn, had ik er zelf nog nooit van gehoord. Ik ben dan ook van plan eerst nog verder uit te zoeken wat precies de mogelijkheden en beperkingen zijn. Tot nu toe heb ik nog niet echt nadelen kunnen ontdekken gelukkig. Iets wat mij ook weer nieuwsgierig maakt naar dit concept.

Prijzen

Net als bij gewone computers en harde schijven lopen die erg uit een. Ik kan er dan ook niet zoveel zinnigs over zeggen. Je moet vooral goed bedenken wat je met een NAS server wilt gaan doen. Ook in dit geval zal het lonen om alles even goed uit te zoeken en op een rijtje te zetten.